Historie De Olde Bandiek

In 1248 was de laatste graaf van Goor door de bisschop van Utrecht verdreven en kwam Goor rechtstreeks onder diens rechtsgebied (ban). De bisschop nam periodiek zijn intrek op de burcht aan de noordoosttelijke rand van Goor, maar kon deze plek zeer moeilijk bereiken vanwege het moerassige gebied.
De bisschop verordende dat er tussen de Herikerberg en ’t Schild een dijk (diek) door het goor (moeras) moest komen waar men met 3 man te paard naast elkaar kon rijden. Deze dijk is rond 1280 aangelegd, en kan als een van de eerste waterstaatkundige werken in Overijssel worden beschouwd. Goor viel onder de “ban” van de bisschop van Utrecht, vandaar de naam ‘Bandiek’.

Al in 1263 kreeg Goor stadsrechten en draagt het de bijnaam ‘Het Twentse Haagje’.

Na 1813 werd vanwege het moeizame onderhoud van de Bandiek een “klasse 1”-weg gemaakt. De weg ligt er nog steeds, nu als Markeloseweg, Kerkstraat en Grotestraat.

Na de oorlog werd de Bandijk de belangrijkste hoofdweg van Amsterdam naar Berlijn, en dooorkruiste de huidige hofkernen Markelo, Goor en Deden.

Vanwege het vele handelsverkeer in Goor waren er uiteraard ook herbergen. Elke herberg brouwde haar eigen bier. In de middeleeuwen zouden er zelfs 14 zijn geweest. De link tussen bier en Olde Bandiek is dan ook snel gelegd.

De naam ‘Brouwerie De Olde Bandiek’ is daardoor geboren vanuit dit historisch besef. Deze brouwerij, die als stichting is opgericht, heeft zich ten doel gesteld artisanale bieren nieuw leven in te blazen.

Over ons

De Olde bandiek

Brouwerie De Olde Bandiek is gevestigd in het voormalige hoofd technisch laboratorium van de Twentse Stoomblekerij, kortweg TSB of in de volksmond ’n Stoom. Deze textielfabriek werd al in 1838 opgericht op de huidige locatie aan de D.J. Bunschotenstraat. De straat is vernoemd naar de ingenieur die in 1902 directeur van de TSB werd en nieuw elan in het bedrijf bracht door onder andere te beginnen met het bedrukken van textiel. Na diverse overnames ging het bedrijf in de jaren 90 van de vorige eeuw ten onder. In de hoogtijdagen werkten er ruim 700 mensen op deze locatie, terwijl de Regge door het terrein stroomde en de bleekvijver van water voorzag.

De gemeente Hof van Twente heeft besloten het tientallen hectares grote terrein te herbestemmen, waarbij woningbouw, ondernemerschap en recreatie de boventoon voeren. Het gebouw waarin onze Brouwerie is gevestigd, zal dan ook op termijn het veld moeten ruimen en verplaatst worden elders op het terrein. De komende jaren zijn wij nog te bezoeken in onze gezellige Huiskamer te bereiken via de voormalige hoofdingang op de kruising D.J. Bunschotenstraat-Laarstraat-Reggeloop.
Er is geen brouwerij zo klein of er is wel een proeflokaal bij en dat hoort natuurlijk ook zo te zijn! Wij hebben een combinatie gemaakt van Brouwerie en Huiskamer. De brouwers kunnen op de brouwdagen aan de slag om nieuwe biersmaken te maken, terwijl op de elke eerste zaterdag van de maand de in de Brouwerie geïntegreerde Huiskamer open is, om met een proeverij de bierliefhebbers te laten genieten van onze heerlijke bieren.

Vanuit de Huiskamer die op een gezellige vintage/bruin café/Peaky Blindersstijl is ingericht, kun je een kijkje nemen bij onze brouwketels. Velen hebben de weg naar een stukje gezelligheid en lekker bier al weten te vinden. Dat geldt ook voor diverse groepen, die de Huiskamer gereserveerd hebben om met een proeverij een gezellige avond te beleven. Natuurlijk zijn er mensen van De Olde Bandiek aanwezig om je vragen te beantwoorden.

Elk kwartaal een bierpakket, kortingen en nog veel meer! Ontdek onze voordelen

Vriend van de olde bandiek

Bezoek onze brouweriE

Met maar liefst 21 vrijwilligers en meer dan 100 vrienden van!

Add to cart